فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 85، بهار 1400)

نشریه مطالعات ملی
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 85، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن امین، وحید شالچی* صفحات 3-28
    پژوهشگرانی که درباره ملیت ایرانی ایراد سخن نموده اند درخصوص جایگاه تشیع در سازه ایرانی اختلافات درخور تاملی دارند. برای بررسی این اختلافات و کشف نزدیک ترین ایده به وضعیت هویتی امروز ایرانیان، در این مقاله تلاش شده تا ضمن بررسی روابط گونه گون میان «مذهب و ملیت» و با اتخاذ روش تفسیر انتقادی به نظرات طیف های مختلفی از پژوهشگران ملیت ایرانی پرداخته و ضمن دسته بندی کلی مواجهات، با استفاده از داده های آماری در باب جایگاه مذهب در هویت ایرانی به ارزیابی این نظریات بپردازیم. در پایان، نشان دادیم دست کم سه دسته مواجهه اصلی وجود دارد که به ترتیب به تعارض ملیت و تشیع، این همانی ملیت و تشیع و هم چنین رابطه جزیی و کلی میان این دو مفهوم قایل شده اند. هم چنین روشن شد آن دسته از نظریه پردازانی که تاریخ تولد ملیت ایرانی را به عصر پیشامدرن ارجاع داده اند، عمدتا تشیع را از هسته ملیت ایرانی دورتر تصور کرده و در مقابل، آنان که به مدرن بودن این ملیت گرایش داشته اند یا اساسا با ناسیونالیسم مخالفت کرده اند، امکان و عرصه بیشتری برای مذهب تشیع قایل هستند. هم چنین معلوم گشت ایده هایی که تشیع را در هسته ملیت ایرانی قرار داده و بعد تاریخی ایرانیت را نیز پذیرفته اند با وضعیت امروز هویتی ایرانیان قرابت بیشتری پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: مذهب تشیع، ملیت، ایرانیان، هویت دینی، ناسیونالیسم
  • مریم کمالی، حسین نوین*، عسگر صلاحی صفحات 29-48
    شعر کودک و نوجوان ازجمله شعرهای مفهومی است که جهت آموزش و آگاهی مخاطب و بسته به قدرت درک هر یک از رده های سنی، در آن مضامین متنوع گنجانده شده است؛ ازجمله ی این مضامین، هویت ملی و عناصر آن است. در این مقاله سعی بر آن است تا به روش توصیفی تحلیلی هویت ملی و عناصر آن در اشعار شاعران نامی حوزه ی ادبیات کودک و نوجوان؛ جعفر ابراهیمی، مصطفی رحماندوست، اسدالله شعبانی و ناصر کشاورز بررسی و مورد تحلیل قرار گیرد. پرسش اصلی این است که شاعران مذکور چه مولفه هایی از هویت ملی را در اشعار خود آورده و اهداف معرفتی آنها از ارایه ی این مولفه ها چه بوده است؟
    یافته های پژوهش نشان می دهد که این شاعران با پرداختن به عناصر زبان، دین، سرزمین، فرهنگ و تاریخ، ضمن شناساندن هویت ملی و احیای پایه های آن، بسیاری از مسایل ملی چون اهمیت دفاع از هویت ملی، حفظ ارزش های ملی، تحریک روحیه ی ظلم ستیزی و انقلابی، ارزش همبستگی و وحدت، مسوولیت شناسی، ایجاد پیوند فرهنگی بین نسل ها، ترویج فرهنگ و هنر ایرانی، عشق به میهن و تلاش برای مصون ماندن کشور از تجاوز دشمن را نیز به نمایش گذاشته اند.
    کلیدواژگان: ابراهیمی، رحماندوست، شعبانی، کشاورز، هویت ملی
  • معصومه پژوهش نیا*، علی اکبر جعفری صفحات 49-70
    هویت ملی، خودآگاهی مشترک یک ملت است که در عرصه های مختلفی چون داستان ، شعر، موسیقی، نقاشی، خطاطی و معماری نمود پیدا می کند. کتیبه های شعر فارسی در بناهای تاریخی، که هم زمان از چهارعنصر زبان، خط، شعر و معماری بهره می برند، جلوه ای از هویت ملی را به نمایش می گذارند. این پژوهش کوشیده است تا تجلی هویت ملی را در اشعار فارسی کتیبه های تاریخی دوره ی صفوی در شهر اصفهان مورد بررسی قرار دهد. به همین منظور، تعداد 97 کتیبه شعر فارسی در بناهای تاریخی شهر اصفهان از دوره ی صفوی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از بررسی 457 بیت شعر در کتیبه های ذکر شده نشان می دهد پرتکرارترین مضامین در کتیبه های مورد مطالعه عبارت اند از: 1- مضامین دینی 2- مدح شاه 3- ذکر نام و یاد بانی بنا، که به ترتیب به مذهب تشیع، نهاد شاهی و نهاد وقف اشاره دارند و هر یک به نوعی از فراسنجه های هویت ملی در دوره ی صفوی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، کتیبه تاریخی، شعر فارسی، صفوی، اصفهان
  • مجید طامه* صفحات 71-90
    در میان عوامل گوناگونی که سبب تشکیل و قوام هویت یک جامعه می شود؛ زبان نقش ویژه ای را ایفا می کند. در این میان، جای نام ها یا همان نام مکان های جغرافیایی نقش مهمی دارند. در این نام های جغرافیایی می توان عناصر مشترکی را مشاهده کرد که منجر به تشابهی فرهنگی و نهایتا اشتراک هویتی برای کاربران آنها می شود. بخش اعظم این عناصر مشترک در نام های جغرافیایی را آن واحدهای زبانی ای تشکیل می دهد که اصطلاحا سازه های جای نام ساز نامیده می شوند. نقش این سازه ها به ویژه در کشورهایی مانند ایران که از اقوام گوناگون تشکیل شده است و زبان های در آن رواج دارد در ایجاد هویت فرهنگی مشترک و نهایتا هویت ملی بسیار مهم است. در این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش هستیم که مردم مناطق مختلف ایران در انتخاب جای نام ها که از نمودهای بارز هویتی در هر سرزمین هستند، چه راهکاری انتخاب کرده است؟ و آیا این راهکار سودمند بوده است؟ داده های این تحقیق نشان می دهد که استفاده از سازه های جای نام ساز مشترک و شفاف راهکاری بوده که اقوام ایرانی در انتخاب نام مکان های جغرافیایی برگزیده اند. درواقع، اقوام ایرانی با استفاده از این سازه های جای نام ساز مشترک توانسته اند نوعی هویت فرهنگی مشترک را به وجود آوردند که سبب تقویت هویت ملی آنها نیز شده است.
    کلیدواژگان: هویت، زبان، جای نام، کده نام های ترکیبی، سازه های جای نام ساز
  • سعیده مویدفر*، عباس شاهوران صفحات 91-110
    با توجه به دغدغه های موجود درخصوص تنوع فرهنگی و مذهبی در جامعه ی ایران و پیامدهای ناشی از آن، این پژوهش به بررسی رابطه و نسبت گرایش به هویت ملی و دینی در میان جامعه ی زرتشتیان پرداخته است. هویتدینییکیازمهم ترینابعادهویت بوده که نقش تعیین کننده ایدرهویت یابیافرادایفامی کندوتقویتاینبعدازهویتمی تواند موجباتقوامسایرابعاد را فراهم آوردوچالشدراینحوزهمی تواندزمینه سازبحراندرسایرابعادهویت به خصوص هویت ملیشود.اینادعامخصوصادر جوامعیکهدین رکناساسیآنجامعهراتشکیلمی دهدموضوعیتبیشتریدارد. بر این مبنا، این تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی بوده که با روش پیمایشی و استفاده از ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، زرتشتیان استان های یزد و فارس بوده اند که به صورت نمونه گیری تصادفی، تعداد 384 پرسشنامه پر شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در میان جامعه زرتشتیان میزان گرایش به هویت دینی رابطه ی معناداری با میزان گرایش به هویت ملی دارد به گونه ای که در میان این جامعه همبستگی هویت دینی با ابعاد فرهنگی تاریخی و سیاسی هویت ملی بالاتر بوده ولی میزان همبستگی ابعاد جغرافیایی اجتماعی علیرغم معناداری در سطح کمتری است.
    کلیدواژگان: هویت دینی، هویت ملی، زرتشتیان، ایران
  • مجتبی خاتونی*، کیومرث یزدان پناه، رسول افضلی، سید عباس احمدی صفحات 111-138
    ژیوپلیتیک عمومی، عرصه خلق، جعل، بازتولید و در نهایت، بازنمایی هویت هاست. این بازنمایی ها، بسته به مقیاس انتشار، ادراکات ذهنی و بین الاذهانی آحاد و جوامع انسانی را متاثر ساخته و با توجه به تکثر رسانه ها به مثابه اصلی ترین ابزار انتشار و هم چنین، اجتماعی شدن آنها، گونه های متفاوتی از ژیوپلیتیک عمومی را در قبال مساله ای واحد، پدید می آورد. سیاست های منطقه ای جمهوری اسلامی ایران در قبال تروریسم نیز، موضوعی است واحد که هر یک از عوامل و کنشگران؛ اعم از منطقه ای و بین المللی، دولتی و غیردولتی، فردی و یا نهادی؛ با خوانش و زاویه دید خود سراغ آن رفته و لاجرم، به بازنمایی آن پرداخته اند. پژوهش پیش رو، با تحلیل نشانه شناختی منتخبی از آثار مصور منتشر شده در این موضوع، سه گونه اصلی: حامیانه، منتقدانه و خصمانه در این بازنمایی ها را شناسایی کرده و ضمن ارایه ی مستندات کمی و کیفی از آثار مورد مطالعه، به تشریح نتایج این سه گونه از ژیوپلیتیک عمومی پرداخته و مهم ترین سویه های هویتی دنبال شده در آنها را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک عمومی، هویت، بازنمایی، تروریسم، جمهوری اسلامی ایران
  • پیام زین العابدینی*، بهاره امیری صفحات 139-158
    بخشی از تاریخ ملت ها بر پایه ی داستان های نقلی و شفاهی است که از آن با عنوان فرهنگ عامیانه نام برده می شود. مردم از فضای خیالی این حکایت ها لذت برده و بر ماندگاری شان همت می گمارند. پویا نمایی توانایی به تصویر کشیدن تخیلات را داشته و می تواند با اقتباس از داستان های عامیانه ی ایران، در بازتاب هویت ملی نقش بسزایی داشته باشد. پژوهش حاضر باهدفی کاربردی در پی پاسداشت، شناساندن و استفاده از بسترهای فرهنگی وطنی در پویانمایی های ایرانی و دوری از آثار نامانوس کشورهای بیگانه است. مساله ی اصلی تحقیق واکاوی مولفه های فانتزی در ادبیات عامیانه و نقش آن در هویت سازی ملی است. روش تحقیق کیفی است و اطلاعات براساس منابع کتابخانه ای، شنیداری و تصویری جمع آوری شده است. بدین سان با گزینش هدفمند سه قصه ی عامیانه ی: «لاک پشت و دوستانش»، «عادت ملک کرمان» و «ماهی آدم خوار دریای پارس»، تاثیر این متن ها بر جامعه ی پیرامون خود بررسی می شود. نتیجه ی حاصله رهنمون می سازد، تمایزآفرینی و نشانگرهای خاص فانتزی قصه های عامیانه ایرانی ظرفیت فراوانی در بازتاب هویت ملی از طریق پویانمایی دارد.
    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه، اقتباس، فانتزی، رویکرد بازتاب، هویت ملی
  • ابراهیم رومینا، حسین سیف الدینی* صفحات 159-180
    سازمان دهی سیاسی فضا در جهان امروز اهمیت زیادی پیدا کرده است. در سطح تقسیمات کشوری و تفویض اختیار به مناطق به دلیل اقتضایات دیوانی و سیاسی، حکومت ها ناچار از سازمان دهی های جدیدتر با توجه به شرایط خود شده اند. درنتیجه این تحولات به تدریج ساختارهای جدیدی برای مدیریت فضا شکل گرفت که این ساختارها کنش های انسانی را ساماندهی می کنند. بر این اساس طیفی گسترده از کشورهای با اختیارات گسترده محلی تا کشورهای متمرکز بسیط با فقدان اختیارات محلی شکل گرفته اند. در ترکیه همه سطوح مدیریت محلی و ناحیه ای و تفویض اختیار به نهادهای عمومی غیردولتی در پرتو اصل تلقی واحد از دولت ملتقابل تحلیل است و در صورت تعارض بین اختیارات و صلاحیت های اداری اصل سوم و صدوبیست و سوم بر سایر اصول رجحان خواهد داشت. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اگرچه ترکیه در دو دهه قبل، اصلاحات زیادی درزمینه ی مدیریت های محلی براساس استانداردهای اروپا انجام داد اما با ناامیدی این کشور از ورود به اتحادیه اروپا، مجددا نظام متمرکز تقویت شده است. «نظام کنترل دولت مرکزی» بر مدیریت های محلی ماهیت چندلایه دارد و نهادهای محلی توسط نهادهای ملی به طرق مختلف محدود و کنترل می شوند.
    کلیدواژگان: ترکیه، اقلیت های قومی، تقسیمات کشوری، مدیریت محلی
|
  • Mohsen Amin, Vahid Shalchi * Pages 3-28
    Researchers who have written about the Iranian nationality have significant differences regarding the place of Shi’ism in the structure of the Iranian nationality. In order to examine these differences and discover the closest idea to the current situation of Iranians identity, in this article, while examining the various relations between "religion and nationality" and adopting a method of critical interpretation, the views of different groups of Iranian researchers are discussed. Indeed, we showed that there are at least three main views that have considered the conflict between nationality and Shi’ism. It also became clear that those theorists who have referred the date of birth of the Iranian nation to the pre-modern era, mainly considered Shi’ism far from the core of the Iranian nation, and on the contrary, those who tended to the modernity of this nation or fundamentally opposed nationalism, give more space to the Shi’ism. It also turned out that the ideas that put Shi’ism at the core of the Iranian nationality and accepted the historical dimension of being Iranian are more closely related to the Iranian current identity.
    Keywords: Shi’ism, nationality, Iranian, Religious identity, nationalism
  • Maryam Kamali, Hossein Novin *, Asghar Salahi Pages 29-48
    Child and adolescents' poetry is one of the conceptual poems that has various themes included in it for the education and awareness of the audience and depending on the comprehension power of each age group. one of these themes is national identity and its elements. This article tries to study and analyze the national identity and its elements in the poems of famous poets in the field of children and adolescent literature, Jafar Ebrahimi, Mostafa Rahmandoust, Assadollah Shabani and Nasser Keshavarz by descriptive-analytical method. The main question is what components of national identity did the mentioned poets include in their poems and what were their epistemological goals in presenting these components?
    The research findings show that these poets by dealing with elements such as language, religion, land, culture and history, in different age categories and with various techniques and attitudes, While introducing national identity and reviving its foundations, they have also show Many national issues such as the importance of defending national identity, preserving national values, stimulating the spirit of oppression and revolution, the value of solidarity and unity, accountability, creating cultural ties between generations, promoting Iranian culture and art, the nation's love for the homeland and the effort to protect the country from enemy aggression.
    Keywords: Ebrahimi, Rahmandoost, Shabani, Keshavarz, National Identity
  • Masoome Pajhooheshnia *, Ali Akbar Jafari Pages 49-70
    National identity is considered as a common self-awareness of a nation, which can be traced in different contexts such as literature, music, drawing, calligraphy and architecture. Having four elements of language, calligraphy, poetry and architecture, historical poetry inscriptions enjoy the demonstration of national identity of their respective eras. Accordingly, this study is aimed to trace national identity in Persian poems of Safavid inscriptions in Isfahan City. In this order, all 97 Persian poetry inscriptions in Isfahan from Safavid era were studied. According to the result of analyzing all 457 verses written on mentioned inscriptions, the most repetitive issues in the studied poems include: 1. religious beliefs 2. Praising the King 3. Admiring the consecrators of the monuments, which respectively refer to Shia branch, kingship entity and consecration tradition in Iran. The point is, the three issues mentioned here, are considered as the elements of Iranian national identity in Safavid era.
    Keywords: National Identity, Monumental Inscription, Persian poem, Safavid, Isfahan
  • Majid Tameh * Pages 71-90
    Language plays a special role among the various factors that cause the formation and consolidation of identity for a society. In the meantime, toponyms or place-names have a special role. In these geographical names, there are common elements that lead to a cultural similarity and, ultimately, a common identity for their users. Most of these common elements in geographical names are those linguistic units which are called topoformants. The role of these formants, especially in countries such as Iran, which is composed of different ethnic groups and different languages are prevalent in it, is very important in creating a common cultural identity and, ultimately, national identity. In this paper, we intend to answer this question, given that different languages are common in Iran, what strategy has been chosen in choosing the geographical names, that are prominent manifestations of identity in each country, and whether this strategy has been useful. The data of this paper show that the use of common and transparent topoformants is a solution that Iranian people have chosen in naming geographical places. In fact, by using these common topoformants Iranian people have been able to create a common cultural identity, which has also strengthened their national identity.
    Keywords: identity, language, Toponym, Compound Oykonym, Topoformants
  • Saeedeh Moayedfar *, Abbas Shahvaran Pages 91-110
    Due to the concerns about cultural, ethnic and religious diversity and the consequences, this study aims to investigate the relationship between religious identity and national identity among Zoroastrians. Religious identity is an important aspect of identity and has a decisive role in acquiring individual identity. Strengthening this dimension of identity can reinforce other aspects of identity and the crisis in this area can cause crisis in other aspects of identity, especially religious identity. This claim is especially relevant in the communities where religion is the fundamental pillar of society. This is a descriptive-analytical study that was done by survey method and questionnaire. The statistical population of this study was Zoroastrians in Yazd and Fars provinces 384 questionnaires were filled in by random sampling. The results of this study show that among the Zoroastrian community, the tendency to religious identity has a significant relationship with the tendency to national identity. Among this society, the correlation between religious identity and cultural-historical and political dimensions of national identity is higher, but despite the significance, the correlation between geographical-social dimensions is low.
    Keywords: Iran, National Identity, Religious identity, Zoroastrians
  • Mojtaba Khatooni *, Kiomars Yazdan Panah, Rasoul Afzali, Seyed Abbas Ahmadi Pages 111-138
    Identities are created, fabricated, reproduced, and, ultimately, represented in popular geopolitics, and, depending on the scale of diffusion, affect the subjective and inter-subjective perceptions of individuals and human societies. Hence, given the multiplicity of media as the main means of dissemination as well as their socialization, different types of popular geopolitics are conceived in the face of a single issue and have a corresponding effect on each. The regional policies of the Islamic Republic of Iran against the terrorism are a single issue for each of the agents and actors; Regional and international, governmental and non-governmental, individual or institutional; They went to it with their reading and recitation and inevitably, they have represented it. By descriptive method and semiotic analysis of the selected illustrated works, identified three main genres of supportive, critical and hostile in these representations and while providing quantitative and qualitative documentation of the interpreted and analyzed works, explained the results of these three genres and the aspects of identity pursued.
    Keywords: Popular Geopolitics, terrorism, identity, Representation, Islamic Republic of Iran
  • Payam Zinalabedini *, Bahareh Amiri Pages 139-158
    Some part of history of nations includes narrative and oral stories that are called folklore (vernacular culture). People may enjoy fantastic climate in anecdotes and try to make it viable. Animation can draw image of fantasy and play significant role in reflection of national identity by excerption from Persian vernacular stories. The present research aims to protect from unfamiliar works of foreign countries using a functional objective. The main problem of this study is to inquire advantages of fantasy in vernacular literature and their role in national identity-building. The qualitative methodology has been used in this study and based librarian and audiovisual sources. As a result, the reflective effect of these texts on their surrounding community has been investigated by purposive selection of three vernacular tales i.e. "Turtle and its friends", "The Habit of King Kerman" and "The cannibal fish of Persian Sea". The given finding suggests that distinction and special characteristics of fantasy in Persian vernacular tales possess a lot of potential for reflection of national identity by animation.
    Keywords: Vernacular Literature (folklore), Excerption, reflective approach, National Identity
  • Ebrahim Rumina, Hosein Seyfodini * Pages 159-180
    With the formation of state in the geographical space, a kind of management and administrative system will be necessary for them. There is a relationship between state and the pattern of spatial distribution of political power in geographical areas. The spatial distribution of power varies in political systems and systems. In the federal states, there are vast local powers, and in the centralized states, they are associated with a lack of local authority.
    In the Republic of Turkey, we must explain all levels of the local and the regional administration and the delegation of authority to public organizations in the light of the principles of the unitary state. As articles 3 and 123 of the constitution indicate, the central government's will is determinative in the case of conflict between administrative power and competencies. The findings of this study show that although Turkey has established several local governance reforms based on European standards in the last two decades, its centralized system has been strengthened again after its frustration with the accession to the European Union. The "central government control system" over local authorities is multilayered so that these authorities are limited and controlled by the national government in various ways. This research has drawn a study about the political-administrative relations between the central government and sub-national authorities in the Republic of Turkey.
    Keywords: Turkey, Ethnic Minorities, Country Divisions, Local Government